Biografie

Geboren te Singapore en getogen op Urk ben ik Monica Pasterkamp. 

Sinds 2016 mag ik mezelf gelukkig Monica Schilder-Pasterkamp noemen en heb ik deze naam in begin 2019 in de praktijk gebracht.

In het doorgaans christelijke dorp Urk ben ik grootgebracht door mijn Koreaanse moeder, Urker vader en zussen. Met dynamische cultuurverschillen en een brede wereldoriëntatie van beide ouders ben ik ver gekomen. Zelfs zo ver, dat in ik 1993 verhuisde naar de hoofdstad der aardappelen, 12 kilometer verderop, Emmeloord.Inmiddels woon ik alweer 27 jaar met veel plezier op de zeebodemklei in de Noordoostpolder.

In 1995 begon ik op de kunstacademie in Kampen de studie interieurarchitectuur. Tijdens mijn studie werd er veel technisch getekend. Het vrije tekenen liet me niet los.In mijn eindexamenjaar trok ik naar de schilderzolder van de academie om daar te gaan modeltekenen. Na het behalen van mijn diploma ben ik jarenlang werkzaam geweest als interieurarchitect.Mijn tekentalent heeft toen lang gesluimerd. Voor schilderen was er nog minder plek. Af en toe met acryl, inkt of aquarel.

Pas in het begin van 2019 heb ik een start gemaakt met olieverf. Een bevriend kunstenaar wist mij aan de hand van een zelfportret in houtskool duidelijk uit te leggen hoe ik dit kon vertalen naar verf. Zo begon ik, elke week met een portret te maken. Vaak nog in mijn comfortzone van potlood of houtskool en later steeds meer met olieverf. In diezelfde tijd begon het eerste seizoen van project Rembrandt, zo kwam ik op het idee voor de instagrampagina: projectportret en maakte ik mijn eerste echte serieuze portret in olieverf van Annechien Steenhuizen. Hiermee veraste ik mezelf en ook anderen. Ik kreeg de kans om bij Art Partout te worden opgeleid tot docent fijnschilderen en bij project Rembrandt om mee te doen bij de laatste dertig.

Nu in het najaar van 2020 ben ik docent fijnschilderen en staat project Rembrandt achter mijn naam;

                                        Monica Schilder Pasterkamp